07 Clasical Transfiured.png

Clasicul Transfigurat

22 Februarie 2020, ora 19:00

Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

Strada Agatha Bârsescu nr. 18, Iași, România

În închiderea festivalului Classix, ne vom îndrepta atenția spre două capodopere care definesc sfera muzicii de cameră. Noaptea Transfigurată de Schönberg dă naștere celei de-a doua școli vieneze iar în partea a doua, un octet format din cele două cvartete invitate în festival, bazate în Trondheim și Viena, vor da o nouă înfățișare Octetului de coarde de Felix Mendelssohn. O lucrare cu un nivel ridicat dificultate, reprezintă un tur de forță aflat la granița dintre romantism și rebeliune.

Trondheimsolistene_logo_2l.png
Logo-M2.png
 

Program

Arnold Schönberg – Noapte Transfigurată, op. 4  (1899)

Sub umbrela senzuală a unor valori estetice tabu precum amorul premarital, Noaptea Transfigurată revoluționează sfera muzicii de cameră în pragul secolului XX. Cu un opus strâns legat de arta poetică, Schönberg inițiază a doua școală muzicală vieneză (după Haydn, Mozart și Beethoven) prin ruperea de experiențele tradiționale, iar Classix pregătește o interpretare contemporană care va sprijini intenția  revoluționară a lucrării.

Felix Mendelssohn – Octetul de coarde, op. 20 (1825)

Compus la doar 16 ani, octetul este considerat vârful de lance al creației camerale a compozitorului german. Plin de vitalitate, forță tinerească și cu numeroase momente de virtuozitate din partea întregului ansamblu, anticipă uralele glorioase ale colaborării internaționale dintre solistii din Trondheim și Selini(le) din Viena.

Artisti

  • Personal Website

Pasiune și intensitate brută. Cu aceste caracteristici fundamentale, cvartetul de coarde a Soliștilor din Trondheim își sculptează propriul teritoriu muzical.

 

Orchestra de cameră a fost fondată în 1988 cu scopul de a oferi celor mai buni tineri interpreți din Trondheim oportunitatea de a cânta împreună și de a dobândi experiență de concert. De atunci, ansamblul s-a stabilit drept unul dintre cele mai distincte din Norvegia, câștigându-și notorietate internațională pentru sunetul său distinct, deschis și clar, fiind descris de publicația britanică Classic FM drept „sunetul Trondheim”.

TrondheimSolistene au fost incluși pe mai mult de 50 de albume. Înregistrările orchestrei pentru casa de discuri 2L au fost extrem de apreciate, câștigând nu doar trei Spellemannpriser (Premiile Muzicale Norvegiene), cât și 10 nominalizări Grammy. Cel mai bine vândut disc al ansamblului este reprezentat de Anotimpurile de Vivaldi cu Mutter ca solistă, lansat la Deutsche Grammophon, fiind cumpărat în cca. 700.000 de copii.

Trondheim%2520Soloists%2520Quartet_edite
 
  • Personal Website

Provenind din Rusia, România și Grecia, cele patru muziciene s-au întâlnit la Viena, unde au format Cvartetul Selini în 2016. De atunci, mulțumită devotamentului pentru partitură, combinat cu sunetul puternic și aria largă de emoții transmise, ele au reușit să susțină concerte în numeroase state europene și sunt laureate cu premii prestigioase. 

 

Astfel, Selini Quartet este astăzi un ansamblu selectat să reprezinte muzica austriacă pe tot mapamondul sub egida programului NASOM – New Austrian Sound Of Music pentru stagiunile 2020-2022. Dintre aparițiile lor, amintim concerte la Steirisches Kammermusikfestival din Graz, la Aegina International Music Festival, Harmos Festival, sau Zilele Clarinetului din Praga, precum și în cadrul Festivalului Helgeland din Norvegia.

Sub îndrumarea lui Johannes Meissl (Artis Quartett), ansamblul a lucrat încă de la formarea sa la dezvoltarea celor mai profunde înțelegeri ale discursului melodic. Pe lângă asta, cele patru muzicene au fost avut șansa să lucreze în cadrul masterclass-urilor și academiilor camerale cu muzicieni precum Hatto Beyerle (Alban Berg Quartett), Evgenia Epstein (Aviv Quartet), Peter Schumayer (Artis Quartett), Patrick Juedt dar nu numai.

Selini%20Quartet_edited.jpg
 

Acces Eveniment

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro și internațional prin www.kooltix.com și în format fizic în magazinele Flanco, Diverta, Cărturești, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman,  Libmag și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară