06 Jewish Concert.png

Concertul Evreiesc

21 Februarie 2020, ora 19:00

Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”

Strada Păcurari nr. 4, Iași, România

Muzica contemporană israeliană combină nostalgia cu sfidarea legilor armonice într-o deschidere concertantă întunecată.

bcu.png
Asset 1@2x.png

Program

Amit Weiner – Anagrama nr. 1 (Cvinte paralele în întuneric) pentru pian solo (2012)

Primă audiție românească.

Noubar Aslanyan (n. 1943) - Elegie pentru clarinet (1995)

Primă audiție românească.

Dmitri Șostakovici – Trio-ul cu pian nr. 2, în mi minor, op. 67 (1944)

Mai departe, vom sfida legile timbrale ale instrumentelor și vom pătrunde în amenințările melodice rusești din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Serghei Prokofiev (1891 – 1953) – Uvertura pe teme evreiești, op. 34bis (1919)

Temele populare evreiești stau la baza multor capodopere clasice ale secolului XX, iar Prokofiev le implementează cu măiestrie în caracterul drăgăstos și umoristic al uverturii.

Dmitri Șostakovici – Cvartetul de coarde nr. 8 în do minor, op. 110 (1960)

Un adevărat colaj melodic de tipul „best of Șostakovici" încheie seara cu reiterarea motivului principal din trio-ul din partea întâi într-o celebrare a patrimoniului muzical evreiesc.

Artisti

 

Marek Bienkunski

MAREK BIENKUNSKI a absolvit Academia de Muzică Feliks Nowowiejski din Bydgoszcz, Polonia și Academia Norvegiană de Muzică din Oslo. Este laureat la concursuri naționale și internaționale, luând parte de asemenea în cadrul unor festivaluri de anvergură în Polonia, Germania, Norvegia, Suedia și Anglia.

 

La nivel de masterclass-uri, a absolvit cursurile susținute de maeștrii precum Peter Bruns, Torleif Thedéen, Hannah Roberts, Robert Cohen, Gary Hoffman, Jens Peter Maintz, Andrzej Bauer și Nicholas Jones.

 

Este astăzi un activ muzician de cameră, solist și pedagog. Cooperează constant cu Filarmonica din Oslo, Orchestra Radio Norvegiană, Filarmonica din Trondheim, Opera din Göteborg și Ansamblul Allegria.

Este beneficiarul a multor burse și distincții, printer care amintim bursa obținută în cadrul ECMA 2018, bursa Societății Witold Lutoslawski, și programe de mentorat oferite de Seria de Cvartete din Oslo și Academia din Bydgoszcz.

Marek%20Bie%C5%84ku%C5%84ski_edited.jpg

Patrycja Błaszak

Patrycja Błaszak este absolventă a Academiei de Muzică din Bydgoszcz în anul 2015 și a Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo în 2018,l a clasa reputatului professor Detlef Hahn. Este laureată cu premiul al II-lea la Concursul din Barletta în 2012, și a absolvit masterclass-uri cu violoniști precum Vilde Frang, Pavel Vernikov și Igor Pikayzen.
 

În stagiunile 2016-2018 ale Filarmonicii din Oslo, Patrycja a deținut o poziție de bursier integral, având șansa să lucreze cu dirijori precum Vasily Petrenko, Herbert Blomsted și Manfred Honeck.
 

Printre numeroase angajamente, Patrycja este angajată în numeroase ansambluri camerale, oferind concerte private chiar maestrului Kryzstof Penderecki în 2015, iar mai apoi în formula de trio cu pian în cadrul Studio-ului de Concerte Witold Lutoslawski în Varșovia, unde a înregistrat cele două trio-uri cu pian de Șostakovici pentru Radiodifuziunea din Polonia. În 2017, a obținut o bursă la academia de vară desfășurată de NYU la New York și o invitație în cadrul European Chamber Music Academy din Viena.

Patrycja%20B%C5%82aszak_edited.jpg
 

Daniel Dascălu

Daniel Dascălu, Mag.art. al Universității de Muzică din Viena (MDW) clasa prof. Martin Hughes, este în prezent doctorand bursier și cadru didactic asociat al Universității Naționale de Muzică București, sub coordonarea prof. univ. dr. Dana Borșan. Daniel are o activitate concertistică bogată, susținând în calitate de solist pianist concerte și recitaluri atât în țară (București, Brașov, Bacău, Cluj, Constanța, Iași. Sibiu, etc.) cât și în străinătate (Austria, Germania, Italia).

Pasionat, de asemenea, de muzica de cameră, Daniel a cântat în formații camerale la Ateneul Român, Palatul Sutzu din București precum și în Viena, la Mariestad – Suedia și Kalamata – Grecia, în cadrul Festivalului International Kalamata Music Days.


Preocupat de măiestria interpretativă, Daniel a participat la sesiuni de masterclass cu renumiți pianiști precum Klaus Hellwig, Peter Donohoe, Andreas Frölich, Henri Sigfridsson, Roberto Plano, Mihaela Ursuleasa și a obținut premii și distincții la concursuri naționale și internaționale.

Daniel%20Dasc%C4%83lu_edited.jpg
 

Tudor Bolnavu

Tudor Bolnavu (vioară) este în prezent asistent la catedra de vioară a conservatorului din Iași, obținând titlul de doctor în anul 2014 la aceeași instituție.


Repertoriul său însumeaza o serie importantă de lucrări concertante, alături de un vast program de recitaluri solistice și camerale. A studiat sub îndrumarea prof. univ. dr. Elena Ovănescu Pîrvu, fiind și beneficiarul unei burse la Conservatorul National Superior de Muzica și Dans din Lyon, în perioada studiilor masterale.


Activitatea interpretativa marchează aparitii pe scene diverse din Europa, cât și in cadre importante din țară, alături de orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Botoșani, Craiova sau Bacău.

 

Din 2014 este lider al orchestrei camerale “Sonos Alumni” din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, susținând numeroase concerte alături de acest ansamblu.

Tudor%20Bolnavu_edited.jpg
 

Daniel Paicu

Clarinetistul Daniel Paicu este lector universitar doctor la Universitatea Naţională de Arte „G. Enescu” Iaşi: a studiat clarinetul cu profesorul Doru Albu atât la Liceul de artă „C. Porumbescu” din Suceava cât şi la Universitatea Naţională de Arte „G. Enescu”.


Tânărul clarinetist, deşi are doar 33 de ani, a acumulat o experienţă artistică bogată: a cântat ca solist pe scena Filamonicii „Moldova” din Iaşi, în catedrala „Votiv Kirche” din Viena. A susţinut multiple concerte camerale în Italia, Austria, Germania şi Japonia.


A obţinut două premii la concursurile internaţionale „Rovere D”Oro” (premiul II) şi „Paolo Barrasso” (premiul I), iar în 2011 a obţinut Premiul Special la Concursul Internaţional de clarinet „Gh. Dima”din Cluj Napoca pentru interpretarea lucrării „Invocationi pentru clarinet solo” compusă de Viorel Munteanu. Tânărul clarinetist este membru al cvartetului de clarinete „Orpheus”, cu care a susţinut recitaluri atât în ţară cât şi în străinătate: Freiburg, Biberach, Festivalul „Eurotreff” Schwabish Hall (Germania) şi Pescara  (Italia).

Daniel%20Paicu_edited.jpg
 

Ana Larisa Iordache

Ana Larisa Iordache, în prezent violistă a Operei Naţionale Române din Bucureşti, şi-a încheiat studiile de Master la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa lui Marius Suărăşan.

 

Larisa s-a remarcat în acest început de carieră muzicală atât ca solist, cât şi în formaţii camerale şi orchestre naţionale şi internaţionale. Dintre acestea, amintim Orchestra Română de Tineret, Orchestra Fundaţiei Regale Principesa Margareta a României, Orchestra Operei Române Cluj-Napoca, Filarmonica Moldova din Iaşi, Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Wiener Jeunesse Orchester, Orquestra Filharmònica de la Universitat de Valencia, Orquesta Santa Cecilia Madrid.


De asemenea, Larisa este laureată cu premii şi distincţii la concursuri naţionale şi internaţionale. A fost bursieră în cadrul programului Tinere Talente al Fundaţiei Regale Principesa Margareta a României şi a beneficiat de o bursă Erasmus+ pentru a studia în Valencia, la Conservatorio Superior de Música Joaquin Rodrigo, sub îndrumarea lui Francesc Gaya Fonts.

Ana%20Larisa%20Iordache_edited.jpg
 

Acces Eveniment

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro și internațional prin www.kooltix.com și în format fizic în magazinele Flanco, Diverta, Cărturești, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman,  Libmag și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară.