01 Human & Divine.png

16 FEB, 19:30

Uman si Divin

Primul concert din seria Classix capătă o importanță istorică, fiind primul recital de pian susținut vreodată într-o catedrală din Iași. Evenimentul va fi centrat pe un program care va conecta experiența umană de cea spirituală și va fi prezentat de reputatul pianist ieșean Dragoș Cantea.

Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioara Maria, Regină”

02 Romantic Concert.png

17 FEB, 19:00

Concert Romantic

Dragostea este una dintre valorile clasice ale omenirii și nu putea lipsi din seria ClassiX, prezentând un duo artistic extrem diferit - atât ca tradiții, cât și ca atitudine scenică. Un pianist sud- coreean – Victor Lim, și o violoncelistă norvegiană – Sandra Lied Haga, vor depăși granițele națiunilor prin comunicarea melodică desfășurată sub egida romantismului.

Palatul Culturii - Sala Henri Coandă

03 Nordic Harmonies.png

18 FEB, 19:00

Armonii Nordice

Tărâmurile scandinave au reprezentat întotdeauna o inspirație aparte pentru orice creator. Fie că amintim de fiorduri, Aurora Borealis sau Moș Crăciun, Scandinavia reprezintă și astăzi o zonă care ne amintește de frumusețea și diversitatea planetei noastre. Cvartetul Soliștilor din Trondheim ne va prezenta opusuri norvegiene care ne vor transpune în lumea cercului polar, la ei acasă.

Casa Balș - Sala Eduard Caudella

04 Classic or Fantastic.png

19 FEB, 19:00

Clasic sau fantastic?

Eleganța Palatului Culturii va putea fi observată dintr-o nouă perspectivă în cadrul Classix Festival chiar în foaierul Palatului, evidențiind granița dintre elementele clasice și cele mitologice. Protagonist în acest periplu este Cvartetul Selini. Fiind înregistrat ca ansamblu de reședință al Vienei, programul ne va purta pe un tărâm austriac mai degrabă întunecat.

Palatul Culturii - Foaier

05 American Dream.png

20 FEB, 19:00 

Visul American la doua piane

Nu putem vorbi de inovație în artă și cultură fără să pășim pe tărâmurile jazz-ului, a Hollywood-ului sau a musical-ului. Programul visului american este relatat în această ediție ClassiX la două piane, evidențiind importanța dialogului și a respectului reciproc. Protagoniști vor fi doi tineri pianiști cu cariere internaționale pornite la Iași Dragoș Cantea și Valeria Lapșin.

Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”

06 Jewish Concert.png

21 FEB, 19:00

Concertul Evreiesc

Patrimoniul evreiesc este astăzi răspândit la nivel global, iar Iașul nu face excepție. Astfel, seria ClassiX va promova atât identitatea evreiască de azi, cât și inovația artistică a statului Israel printr-un program special care va conține lucrări de referință din muzica clasică de ieri și de azi.

Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”

07 Clasical Transfiured.png

22 FEB, 19:00

Clasicul Transfigurat

Noaptea Transfigurată de Schönberg dă naștere celei de-a doua școli vieneze, fiind puternic legată de poemul cu același titlu de Richard Dehmel. Acesta va fi prezentat în cadrul concertului într-o manieră inedită reliefând din nou interdisciplinaritatea. În partea a doua, un octet format din cele două cvartete invitate în festival, bazate în Trondheim și Viena, vor da o nouă înfățișare Octetul de coarde de Felix Mendelssohn.

Teatrul Național „Vasile Alecsandri”