01 Human & Divine.png

Uman sau Divin

16 Februarie 2020, ora 19:30

Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioara Maria, Regină”

Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 26, Iași, România

Primul concert din seria Classix capătă o importanță istorică, fiind primul recital de pian susținut vreodată într-o catedrală din Iași. Evenimentul va fi centrat pe un program care va conecta experiența umană de cea spirituală și va fi prezentat de reputatul pianist Dragoș Cantea, artist aflat sub tutela Academiei Norvegiene din Oslo.

 

Interdisciplinaritatea pe care Classix Festival dorește să o ofere muzicii clasice va fi susținută vizual prin proiecții ilustrate pe cupola Catedralei Romano-Catolice din Iași, transformând astfel experiența obișnuită de concert într-una transcendentală.

stema ERCIS.png
Asset 1@2x.png

Program

Arvo Pärt – Für Alina (1976)

În cuvintele lui Sergiu Celibidache, muzica pornește din nimic. Astfel, periplul nostru muzical debutează din neant, ascultând stilul minimalist drept un ecou al universului.

Leoš Janáček – În cețuri (1913)

Aventurile umane se dezvoltă încețoșat în aceste 4 tablouri descriptive ale naturii cehe - dealurile și pădurile din Moravia ilustrate muzical într-o manieră mistică.

Johann Sebastian Bach – Ciaccona (ar. de Ferruccio Busoni) (1720 / 1920)

Ciaccona este una dintre cele mai monumentale lucrări ale lui Bach, atât prin prisma dificultăților tehnice, cât și al cumului emoțional - o călătorie umană strâns conectată cu Divinitatea, în care romantismul întâlnește sacrul.

Ludwig van Beethoven  – Sonata în do minor nr. 32, op. 111 (1822)

Epilogul sonatelor pentru pian ale lui Beethoven este format dintr-o primă parte tumultoasă sugerând dimensiunea dramatică a destinului și o parte finală prin care Beethoven își ia rămas bun de la experiențele umane cântându-și extazul la poarta Raiului.

Artisti

  • Personal Website

Pianist format la Iași de Ioana Stănescu și în prezent fiind sub îndrumarea lui Håvard Gimse și Kathryn Stott, Dragoș a realizat înregistrări pentru casele de discuri Simax Classics și Grappa în anul 2019, iar în 2016, 2017 și 2019 a susținut recitaluri și concerte difuzate de Radio România Muzical și Televiziunea Română.Dragoș are numeroase apariții concertistice în România, Scandinavia, Austria, Italia, Elveția și Regatul Unit.

Simultan, dezvoltă și o cercetare doctorală, sub îndrumarea maestrului VOCES Dan Prelipcean.Anul 2019 a marcat și debutul său londonez la St. James’s Piccadilly alături de orchestra academiilor de muzică din Londra. Este un adept al inovării în artă, susținând cauze caritabile din spațiul românesc, în special în zona educației.

În 2020 Dragoș este fondatorul și directorul artistic al Festivalului Classix și printre alte noi apariții europene va debuta cu un recital și la prestigioasa St. Martin-in-the-Fields din Londra.

Drago%25C8%2599%2520Cantea_edited_edited
 

Acces Eveniment

Intrarea la acest eveniment este libera.

Alte evenimente

17 Feb 

02 Romantic Concert.png

Concertul romantic

18 Feb 

03 Nordic Harmonies.png

Armonii Nordice

19 Feb 

04 Classic or Fantastic.png

Clasic sau Fantastic?

20 Feb 

05 American Dream.png

Visul American la Doua Piane

21 Feb 

06 Jewish Concert.png

Concertul Evreiesc

22 Feb 

07 Clasical Transfiured.png

Clasicul Transfigurat