05 American Dream.png

Visul American la Doua Piane

20 Februarie 2020, ora 19:00

Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” 

Strada Păcurari nr. 4, Iași, România 

Tărâmul jazz-ului, al musical-ului și al Hollywood-ului este celebrat în Classix Festival într-o variantă spectaculoasă la două piane cu doi pianiști internaționali într-o seară de piano-mania!


Protagoniști vor fi doi tineri pianiști cu cariere internaționale pornite la Iași, sub îndrumarea Ioanei Stănescu – Dragoș Cantea și Valeria Lapșin. Programul este conturat pentru a parcurge atât muzica de film din suita West Side Story, cât și istoria negrilor prin creații celebre de jazz într-un aranjament inedit la două piane.

bcu.png
Asset 1@2x.png

Program

Leonard Bernstein – Dansurile Simfonice din West Side Story (ar. de John Musto) (1998)

Găștile din cartierele new york-eze stau de strajă atât ziua, cât mai ales seara. Rivalitatea dintre Jets și Latino Sharks este trăită prin adaptarea americană a tragediei Romeo și Julieta.

Percy Grainger - Fantezie pe teme din opera „Porgy și Bess” de Gershwin (1935)

Rămânând la povesti de dragoste, părăsim tărâmul tragediei pentru a pătrunde în armoniile de neegalat ale jazz-ului afro-american. Gândită ca o operă populară, Porgy și Bess ne va transpune într-un tărâm magic al unor momente muzicale universale precum Summertime și It Ain't Necessarily So.

Artisti

 
  • Personal Website

Pianist format la Iași de Ioana Stănescu și în prezent fiind sub îndrumarea lui Håvard Gimse și Kathryn Stott, Dragoș a realizat înregistrări pentru casele de discuri Simax Classics și Grappa în anul 2019, iar în 2016, 2017 și 2019 a susținut recitaluri și concerte difuzate de Radio România Muzical și Televiziunea Română.Dragoș are numeroase apariții concertistice în România, Scandinavia, Austria, Italia, Elveția și Regatul Unit.

 

Simultan, dezvoltă și o cercetare doctorală, sub îndrumarea maestrului VOCES Dan Prelipcean. Anul 2019 a marcat și debutul său londonez la St. James’s Piccadilly alături de orchestra academiilor de muzică din Londra. Este un adept al inovării în artă, susținând cauze caritabile din spațiul românesc, în special în zona educației.

În 2020 Dragoș este fondatorul și directorul artistic al Festivalului Classix și printre alte noi apariții europene va debuta cu un recital și la prestigioasa St. Martin-in-the-Fields din Londra.

Drago%25C8%2599%2520Cantea_edited_edited

Valeria Lapșin

Originară din Republica Moldova, Valeria Lapșin a absolvit conservatorul din Iași la clasa Ioanei Stănescu, iar în prezent studiază la conservatorul din Freibug alături de Tilman Krämer.

Pe parcursul anilor de studii a obținut mai multe premii și distincții, printre care amintim debutul concertistic din deschiderea stagiunii Ateneului Național din Iaşi din 2017, interpretând Concertul nr. 23 pentru pian și orchestră în la major K. 488 de Mozart. Activitatea scenică însumează recitaluri solo și camerale în țări precum România, Moldova, Germania, Norvegia, Finlanda, Italia și Belgia.

De asemenea, Valeria a fost onorată de invitația pentru funcția de pianist colaborator la secția de violoncel a Concursului Internațional „George Enescu” din 2018, iar în 2019 este selectată ca beneficiar al programului „Tinere Talente” desfășurat sub egida Fundației Principesa Margareta a României.

Valeria%20Lap%C8%99in_edited.jpg
 

Acces Eveniment

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro și internațional prin www.kooltix.com și în format fizic în magazinele Flanco, Diverta, Cărturești, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman,  Libmag și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară